Barnens Mötesplatser

Globträdet fick ett speciellt uppdrag av FN’s miljöprogram UNEP (United Nations Environment Program) 2001. Att etablera och driva en mötesplats på FN-området där barn och världens beslutsfattare samtalar om det som är viktigt för barn. 250 barn från sex länder deltog i invigningen den 21 september samma år. Mötesplatsen är kring ett stort, vackert akacieträd. FN’s Generalsekreterare Kofi Annan gratulerade världens barn med orden: “I Afrikanska byar har trädet också en djupare mening (spiritual meaning), en plats där människor möts och samtalar om det som är viktigt för hela byn. Det här trädet på Förenta Nationernas område är nu en plats där ni och era vänner i världen kan förmedla era drömmar, oro och förslag inför framtiden”.

Barnens mötesplatser

Mötesplatsen är kring ett stort, vackert akacieträd (Acacia xanthopholea) som vi kallar Children’s Meeting Place – Barnens Mötesplats. Chefen för UNEP, Dr. Klaus Töpfer, överlämnade officiellt trädet till världens barn i september 2001.
Idag kallas  trädet på FN för The Mother Tree eftersom många ledare i Östafrika, Sydafrika och Sverige inspirerats till att inviga sin egen Barnens Mötesplats – ett träd nära sitt stads- eller kommunhus för att samtala med barn. Även EU-kommissionen i Bryssel har en Children’s Meeting Place på Berlaymont  som invigdes .

Inlägget finns också på: enEngelska

Börja skriva och tryck på retur för att söka