Invigning Barnens Mötesplats
FN Kenya 2001

Det första Children’s Meeting Place – Barnens Mötesplats invigdes i 19 – 20 september 2001 på FN’s huvudkontor för FN’s miljöprogram UNEP och UN Habitat i Nairobi, Kenya. Chefen för UNEP, Dr. Klaus Toepfer, överlämnade officiellt akacieträdet (Acacia xanthopholea) till världens barn. FN’s Generalsekreterare Kofi Annan skickade ett brev och välkomnade alla unga ambassadörer. Han påminde också om ”a tree can also have a great spiritual meaning, and serve as a place where people gather to discuss issues of common concern. This tree on the grounds of the United Nations is now a place where you and your contemporaries can voice your dreams, concerns and suggestions for the future”.

Svenska Ambassadören Inga Klevby-Björk hade en speciell roll vid invigningen. Alla FN- kontor i världen stängde sina grindar efter terrorattacken på Tvillingtornen i New York tio dagar innan invigningen. Inga lyckades påverka FN i Nairobi att öppna grindarna för barnen så att invigningen kunde bli av. Inga läste också upp ett brev från Drottning Silvia. Barn och vuxna från sex länder i världen som deltog i invigningen var eniga om att det är viktigt att förenas över alla gränser och fira Livet och Ljuset. Det som är viktigt formulerades i the Children’s Declaration (Barnens Deklaration).

Trädet ska vara en plats där man möts med respekt, kärlek och omsorg och lär av varandra. Området vid trädet är en helig plats där barn ska känna sig trygga och kunna säga det som är viktigt för dom utan rädsla. Här kan barnen hitta en ny familj som bryr sig. Under trädet är vi alla mammor, pappor och barn – och vi är alla jämlika. Trädet är också en plats där man kan lära sig traditionell kunskap som har glömts bort.

Barnen kommer att påminna beslutsfattare att dom beslut man tar idag kommer att påverka barnen och deras framtid.

Barnens Träd på FN-området i Nairobi kommer att inspirera ledare i städer, kommuner och byar över hela världen – att de utser ett träd där beslutsfattare och barn möts och samtalar om det som är viktigt för barn.

Rapporten.

Barnens<br> Mötesplats<br> FN Kenya<br> 2001
Afrika 2001-09 UN Preperations Barn tänker i gräset Childrens meeting place nairobi

Inlägget finns också på: enEngelska

Börja skriva och tryck på retur för att söka