Barnens Mötesplats
Soweto Sydafrika 2002

World Summit on Sustainable Development (WSSD) inbjuder Globträdet till ett parallellt program i Världstoppmötetet om miljön, som är invigning av Children’s Meeting Place i Soweto. 500 barn från 11 centra i Soweto deltar med program som visar barnens vardag i slummen. I förarbetet deltar över 3000 barn. Hedersgäster: Miljöminister Lena Sommerstad, Mayor of Soweto, Ambassadörer och Mr. Theodore Oben, Chef för UNEP’s uppsökande program, PR och kommunikativa aktiviteter för ungdomar och föreningar inom sport.

EU-commissioner Margot Wallström
EU-commissioner Margot Wallström hörde talas om mötet med barnen vid trädet i Soweto. Hon ringde och frågade: – Kan jag också får träffa barnen vid trädet i Soweto? Det blev ett starkt möte och samtal mellan Margot Wallström och barnen.

Sowetobarnen i SIWI i Water-dome
SIWI (The Stockholm International Water Institute) inbjuder barnen från Soweto att delta vid Sveriges officiella framträdande på stora scenen i Water Dome. Där förenar barnen vatten från platser dom värnar om och överlämnar det förenande vattnet till SIWI’s chef Anders Berntell. Sången Let Us Join! hörs och syns från storbildsskärm och sjungs i hela Water Dome!

Minnesbilder från Sowetodagarna
Det blev intensiva dagar när vi besöker barn i 11 områden i Soweto. Det är inte lätt att hitta! Vi kör ständigt fel. När vi väl kommer fram väntar barn med många olika livserfarenheter på barnhem, skolor och institutioner. En grupp barn har många fysiska och psykiska handikapp – kan bara röra ett finger eller blinka. Syskon till dom barnen är med i repetitionerna och förklarar vad fingret och blicken berättar.

Invigningen av Children’s Meeting Place ska bli i Oppenheimer Park. Där finns inga stolar. Det pågår många program och vi lånar stolar till hedersgästerna som är på ingående. Miljöminister Lena Sommestad, från Sverige och Sowetos borgmästare kommer tillsammans med ambassadörer från flera länder och Theordore Oben, chef för UNEP’s uppsökande program, PR och kommunikativa aktiviteter och föreningar inom sport. Vi väntar på en officiell representant från Sydafrikas regering. Vi ser en uniformsklädd kvinna komma och erbjuder henne platsen bredvid Miljöministern. Barnen hälsar alla välkomna och förmedlar sina drömmar, oro och förslag inför framtiden med danser, sånger, poesi och musik. Miljöministern, den officiella regeringsrepresentanten och Borgmästaren tackar barnen.

På kvällen är Kajsa inbjuden till Svenska Delegationens träff och ser svenska Ambassadören och Miljöministern skratta så tårarna rinner. Anledningen är att den officiella representanten från Sydafrikas regering var Miljöministerns livvakt som utan att blinka tog på sig rollen som regeringsrepresentant!
Dagen efter besöker vi alla 11 centra och har avskedsfest på eftermiddagen med alla ledare – med mycket mat, dryck och dans!

– Kan jag också få träffa barnen?
På vägen hem från avskedsfesten ringer EU-kommissionär Margot Wallström. – Kan jag också få möta barnen? Alla talar om hur fantastiskt det var! Peroy och Kajsa sitter i bilen på väg tillbaka till Johannesburg. Kajsa svarar: – Det kan vi ordna. När passar det dig? – Du kan bestämma tiden. Jag kommer! Vid nästa rondell kör vi tillbaka till Soweto. Tillbaka till alla 11 centra. – Kan ni komma tillbaka till Openheimer Park – EU’s miljökommissionär vill så gärna träffa er? Alla vill komma. Vi diskuterar hur vi ska lösa transporter och mat – hur vi kan få pengar till det. Allt löser sig. Vi ringer Margot Wallström. Alla barn kommer i tid. Dom vi lånade stolar av är inte kvar. Vi har inga sittplatser till hedersgästerna! Barnen sitter på tidningspapper på marken och vi hittar i sista stund en liten plastpall som blir hedersplatsen för Margot. När barnen ställer frågor rinner tårarna på Margot och alla som följde med henne – det var många vuxna på ståplats. Barnen frågar om det som är deras vardag och svårigheter. – When my father comes to me in the night I don’t like that. What shall I do? Margot förklarar att det är förbjudet att göra så. Det är mot lagen. – If my father go to prison who shall give us food? Det blir tyst. – Do you have children? Margot visar foton på sina söner som gick från hand till hand. Tårarna rinner. Barnen tröstar.

Frågor om världsmiljökonferensen – vad man bestämmer där? Får vi vatten som vi kan dricka? Miljöfrågor får en ny dimension. Efter samtalet går barnen och Margot hand i hand en bit bort. Chefer från företag som kommit för att få några ord med Margot fick inga ord. Margot visar att hon är här för barnen. Inga andra. Det blev en dag vi alla minns.

Afrika 2002-08 Soweto Lena Sommarstad Soweto med  Oben & Major Soweto
Afrika 2002-08 Soweto AmbassadörenHelenaNilsson
Afrika 2002-08 Soweto ChildrensMeetingPlaceMargot Wallström2
Afrika 2002-08 Soweto InaugurationLenaSommerstad4

Inlägget finns också på: enEngelska

Börja skriva och tryck på retur för att söka