Resa till Java och Bali

<h6>En utomhusinstallation av megalistiska stenblock</h6>

En utomhusinstallation av megalistiska stenblock


Indonesiens Kultur- och utbildningsminister öppnar Wot Batu för allmänheten. Globträdets ordförande håller invigningstalet tillsammans med och skulptören Pak Sunaryo.

I september inbjöds Kajsa Dahlström att vara huvudtalare vid invigningen av Wot Batu, en unik utomhusinstallation av megalitiska stenblock och totemistiska kolonner som skapats av den kända indonesiska konstnären, Selesar Sunaryo. Indonesiens utbildnings- och kulturminister, Mr. Anies Baswedan öppnade officiellt Wot Batu som ger perspektiv och en påminnelse om ett förhistorisk samhälle, en tid då människor levde i ett med naturen. De flesta stenblocken kommer från Java men även från andra delar av världen som symbol för det som förenar mänskligheten.
Neil Clifford, en kanadensisk skulptör, var med på resan till Indonesien. Globträdet träffade Neil för över 25 år sedan och introducerade honom för balinesiska konstnärer där han lärde sig att bli skulptör . Neil har en bakgrund som både dansare och skådespelare och är idag en av Kanadas finaste skulptörer.

GT 2014-11 Indonesien Bildspel 2Stenar_1202
 Puppet school in Jelekong,
West Java, Indonesia

Idén att skapa en Wayang Golek Skola i Jelekong, på Västra Java väcktes på resan 2014. Wayang Golek är en traditionell form av marionetteater som finns på Västra Java som nu lever vidare hos några få begåvade dalanger (marionetteaterspelare). Iden Sunarya, som är son till den avlidne Wayang Golekmästaren Abah Sunarya, har varit på två turnéer i Sverige med Wayang Golekföreställningar. Iden och hans dotter Tuti inbjöds att följa med Kajsa Dahlström och Neil Clifford till Bali, för att möta och inspireras av kulturcentret Sanggar Pari Purna som tar emot över 200 barn och ungdomar varje dag som undervisas i dans, musik och wayang kulit – teaterföreställningar med skuggspelsdockor gjorda av skinn. I Made Sidia är grundaren och ledare för Sanggar Pari Purna som med hjälp av Globträdet fick ekonomiskt stöd från Sida (Swedish International Development Authority) på 90-talet. I Made Sidia är idag en känd och efterfrågade artist och lärare i hela världen.
Iden fick idéer och förslag på tekniska lösningar till sin Wayang Golek skola i Jelekong.

GT 2014-11 Indonesien Iden IMG_1372

Inlägget finns också på: enEngelska

Börja skriva och tryck på retur för att söka