Barnens Mötesplats på FN firar 10 år!

<h6>Barnens Hedersgäst är en astronaut! </h6>

Barnens Hedersgäst är en astronaut!

Det blev ett fantastiskt firande i dagarna tre när Barnens Mötesplats - Childrens Meeting Place, på FN i Nairobi, fyller 10 år. Barnens speciella hedersgäst är Astronaut Loren Acton från USA.


Under tre dagar, 10 – 12 november, firar vi att Children’s Meeting Place – The Mother Tree på FN i Nairobi är 10 år! Barnens speciella hedersgäst var Astronaut Loren Acton som kom från Montana i USA tillsammans med sin fru Evelyn. Mayor/Borgmästaren i Nairobi har en officiell mottagning i Stadshuset för hedersgästerna som också är the High Commissioner of Uganda, Stadsdirektören i Kuala Lumpur (Malaysia) och borgmästare från många städer i Victoriasjöregionen. Vid det mötet enades alla borgmästare om ett löfte till barnen och framtiden. Barn och ungdomar har samtidigt workshops på Nationalmuseet i Nairobi där de samtalar om det som är viktigt inför framtiden. Den andra dagen var Den Stora Dagen på FN vid the Mother Tree – The Children’s Meeting Place. Officiella talare var barn, ungdomar, chefen för UNICEF, cheferna för barn och ungdomsprogram på UNEP och UN Habitat, Svenska Ambassaden, Nairobis borgmästare och astronaut Loren Acton. Officiella representanter från Kenya, Malaysia, Tanzania, Uganda, USA och Sverige deltog. Hälsningar lästes upp från ”Trädets Gudmor” Inga Klevby-Björk som tidigare varit svensk ambassadör i Kenya och vice chef för UN Habitat i Nairobi. Även Barnombudsmannen i Sverige och Norge skickade hälsningar och påminde om FN’s Barnkonvention – hur viktig den är för världens barn. Föreställningen My Life spelades av sex barn och ungdomar från Dandora och Nairobi och inspirerade de sju seminarierna som följde direkt efter invigningen. Dagen avslutades med en vatten- och jord-ceremoni. Barnen och ungdomarna samlades vid the Mother Tree – The Children’s Meeting Place och förenade vatten och jord som de haft med sig från platser som de värnar om. Vid den ceremonin berättades om de 20 Children’s Meeting Places i världen – som man kan säga är barn till the Children’s Meeting Place på FN som numera också kallas The Mother Tree . Som avskedspresent får alla – barn och vuxna – en guldmedalj som påminner om att när vi samarbetar – blir alla vinnare! Den tredje dagen överlämnar borgmästaren i Nairobi ett träd till barnen i Nairobi som är Children’s Meeting Place. Det är ett speciellt träd – en cypress intill Stadshuset som är känd som Nairobis Christmas Tree eftersom det dekoreras med hundratals lampor och dekorationer vid jul. 10-årsjubileet avslutades med trädplantering i Uhuru Park som också hedrade minnet av två viktiga globträdsvänner; Nobelpristagaren Wangari Maathai som deltog i flera globträdsprogram och senast i Roots Meeting på FN och Globträdts rådgivare Börje Berglund. Båda avled strax innan 10-årsjubileet.

Afrika 2011MotherTreeJubileum52
Afrika 2011MotherTreeJubileum31

Inlägget finns också på: enEngelska

Börja skriva och tryck på retur för att söka