Framtidsmöte Stockholm 2002

<h6>Stockholm 750 år</h6>

Stockholm 750 år

Globträdet inbjuder barn från 26 länder och 45 kommuner i Sverige som deltar vid invigningen - Stockholm 750 år. Parad till Kungliga Slottet - Kungen och Drottningen tar emot, Framtidsbygge i Globen, barnens gåvor till Skattkistan i Gyllene Salen i Stockholms Stadshus...

Globträdet deltar med 2000 barn från 26 länder

Barnens Hedersgäster:
Kungafamiljen, Utrikesminister Anna Lindh, Astronaut Loren Acton , Kosmonaut Dorin Prunariu, Chief Oren Lyons, Landshövdingen i Stockholms län, Kommunfullmäktiges ordförande i Stockholm och Barnombudsmannen i Sverige.

Stockholm firar 750-årsjubileum i början av juni och Globträdet deltar i firandet med att inbjuda 2000 barn, ungdomar och vuxna från 26 länder och 45 kommuner i Sverige. Globträdets program pågår dygnet runt och sista dagen firar vi att Globträdet blivit 20 år!

Första Paraden till Invigningen!
Alla 2000 globträdsdeltagare kommer tågande i en färgsprakande och glädjefylld parad in i öppningsceremonin Stockholm 750 år vid Norrström.

Andra Paraden till Slottet – Kungen och Drottningen
Andra Paraden startar från Sergels Torg och går via Kungsträdgården till Kungliga Slottet där Kungen och Drottningen tar emot. Barnen överlämnar hälsningar, presenter och framför en Världsdans på Slottsgården – en improvisation som förenar danser från många länder.

Gyllene Salen i Stockholms Stadshus
De utländska barnen och representanter från alla deltagande svenska kommuner får officiellt mottagande och lunch i Gyllen Salen, Stockholms Stadshus. Kommunfullmäktiges ordförande Axel Wennerholm tar emot barnens gåvor till Skattkistan som är visualiseringar av barnens visioner och tankar inför framtiden. LÄNK Skattkistan

Bygget av Framtidsskeppet
Efter månader och ibland år av förberedelser kulminerar alla idéer, drömmar och visioner i ett gigantiskt bygge som pågår non-stop under 24 timmar i Globen. Resultatet är en obeskrivlig skapelse av det som barn och ungdomar upplever som livsviktigt idag och i framtiden. De båda FN-dokumenten Barnets Rättigheter och Agenda 21 (BRA21) är den gemensamma utgångspunkten för alla. LÄNK Framtidsskeppet

Kommunsjälen och det personliga bidraget
Alla deltagare har förberett sin del av bygget på minst två sätt; dels en gemensam tredimensionell skapelse som speglar den egna hembygdens själ dels ett personligt bidrag, något man själv upplever som viktigt för framtiden. De personliga bidragen hjälper till att bygga ihop kommunsjälarna. Resultatet är en unik förening av det gemensamma och personliga. Det blir Framtidsskeppet!

Dag- och nattbygge
Framtidskepparna är indelade i två grupper – dagbyggare och nattbyggare.
Barnen bygger på dagtid och innan de går till sängs, har de skrivit Önskelappar där det finns instruktioner hur de vill att bygget skall fortsätta under natten. Nattbyggarna är ungdomar från 16 år och vuxna. De fortsätter bygget hela natten. Nattbyggarnas uppgift är att uppfylla barnens Önskelappar. Målsättningen är att barn ska få känna att vuxna är bra och kreativa samarbetspartners i framtidsarbetet.

Kvällssagan
Innan barnen går till sängs inbjuds alla byggare till Kvällssagan. Kosmonaut Dorin Prunariu berättar hur man förbereder sig för resan ut i rymden och Astronaut Loren Acton berättar om tyngdlösheten i rymden. Indianhövding Oren Lyons avslutar med en legend om sökandet efter den rätta vägen, som är att våga gå sin egen väg.

Globträdet 20 år
Globträdets 20-årsjubileum firas i Globen med en specialkomponerad föreställning. Artister från Java och Bali och Öckerös All-åldersgrupp medverkar. De var med 1986 på Stockholms Konserthus vid Globträdets första Framtidsmöte. Kvällen avslutas med en traditionell javanesiskt måltid – Tumpang.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
GT 2002 FM Paraden 3 Kungsträdgården Jonny_3juni_Paraden_08
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Inlägget finns också på: enEngelska

Börja skriva och tryck på retur för att söka