Globdag på Stockholms Stadshus

<h6>Barnens Mötesplats på FN i Nairobi  och Stockholms Stadshus</h6>

Barnens Mötesplats på FN i Nairobi och Stockholms Stadshus


Hur kan Barnens Mötesplats på FN i Nairobi bli mer synlig, tillgänglig, kul och spännande? Utställning i Gyllene Salen, Stockholms Stadshus.

Förberedelserna

Hur kan The Mother Tree – Children’s Meeting Place på FN i Nairobi bli mer synligt, tillgängligt, kul och spännande? Det var utmaningen och temat för årets Globdagar.
Det blev en fantastisk skaparverkstad när 130 barn och vuxna från 25 länder- faktiskt alla världsdelar! – möttes under årets Globdagar tillsammans med elever och lärare från sex stadsdelar i Stockholm. Alla kom med idéer och konkreta modeller hur The Mother Tree – Children’s Meeting Place – Barnens Mötesplats på FN kan bli mer synlig, tillgänglig, kul och spännande.
Vuxna – ledare och lärare – deltog i en workshop, Open Café, med temat: Hur kan vi vuxna ge stöd till barnens idéer – så dom förverkligas i praktiken!

I Stadshuset finns en riktig Skattkista! Förr i tiden hade man pengar i den. När klockan slog 12 på Millennienatten förvandlades pengakistan. Den blev en kista där barn lägger hälsningar och saker som är viktiga inför framtiden. Nästa Millennium öppnas Skattkistan och man kan läsa och se vad barn i världen tycker är viktigt. Det blev lång kö till Skattkistan när alla barn kom för att lägga sina symboler, presenter och berättelser.
I Gyllene Salen i Stockholms Stadshus visade barnen sina modeller och berättade om sina idéer för Stadsdirektör Lars Rådh och andra ledare i Stadshuset, Utbildningsförvaltningen och speciellt inbjudna gäster. Tio dagar senare fylldes salen av årets Nobelpristagare och deras gäster.

GT 2015-11-29 Modellbygg & seminarie IMG_6626

Vattenceremonin

Alla vuxna – hedersgäster, ledare och volontärer blev djupt berörda när barnen förenade vatten och jord i Our Uniting Water and Soil Ceremony i Stadshuset. Barnen har med sig en skål vatten och en handfull jord från en plats dom värnar om och berättar varför just den platsen är så viktig.

Som avslutning läste barnen Deklarationen om Världens Vatten och Jord och överlämnade en skål med det förenande vattnet och jord till hedersgästerna. Alla samlades vid Barnens Mötesplats, den gamla Eken på Borgargården, där hedersgästerna gav vattnet och jorden till Ekens rötter.

GT 2015-11-30 Sthlm Stadshus OUW Paulisalen IMG_6695

Inlägget finns också på: enEngelska

Börja skriva och tryck på retur för att söka