Årets händelser 2010

Samarbetet och stöd till Children’s Garden avslutas

Den största och allt överskuggande händelsen detta år är avslutet med Children’s Garden i Kawangare, Nairobi. Nio års vänskap och samarbeten för att ge barn i slummen och på gatan hopp inför framtiden avslutades. Avslutet kom några månader efter turnén i september 2009 med föreställningen Our Life som Children’s Garden hade i Sverige och Slovakien. Vi upptäckte ett problem. Sen ytterligare problem. Och fler och fler… Vi hade inget annat val – vi måste avsluta samarbetet.

De andra donatorerna avslutade samarbetet i maj och augusti. När de ekonomiska bidragen upphörde visade det sig att 200 av barnen hade hem som de återvände till. 60 barn togs om hand i ett Rescue Center som de andra bidragsgivarna upprättade. Globträdet hjälpte till att starta Children’s Garden 2001. En person kunde med små medel göra stor skillnad för barn på gatan och i slummen. Det var med sorg i hjärtat vi lämnade Children’s Garden.

Vi har rapporterat det vi upptäckte till District Children’s Officer. Det är svårt att få gehör. Vi som gav stöd till Children’s Garden fortsätter att samarbeta för barn som behöver vårt stöd.

Icke-vålds priset
Högtidlig avslutning med en
vattenceremoni och en bok

Ickevålds-priset startade år 2000 som stöd till FN’s upprop att första decenniet på 2000-talet blir ”Ett decennium för Kultur och Fred och Ickevåld för världens barn (2000-2010)”.

Globträdet fick priset 2008 och den högtidliga avslutningen hölls den 30 november i Storkyrkan i Stockholm. Globträdet var en av de 12 prismottagare som presenterades i bildspel och en bok som sammanfattade de 10 åren och Globträdet.

Kungen och Drottningen
inbjöd till World Child
& Youth Forum på Slottet

Globträdet deltog i det första World Child & Youth Forum på Slottet i november.

Kungen och Drottningen har tagit initiativet till detta forum för att FN’s konvention om Barnets Rättigheter. Det första forumet hade fokus på artikel 12: Barnets rätt att uttrycka sin åsikt om det som angår barnet.

Via en videolänk under forumet berättade barn i Strängnäs att dom möter politiker vid ett träd – Barnens Mötesplats – och pratar om det som är viktigt för barn i Strängnäs.

In memoriam
Torsten 
Föllinger – en Globrot

Torsten Föllinger lämnade oss den 7 mars, 83 år gammal. Vi mötte Torsten 1973 när han blev Kajsas sång- och tal-lärare. Under 7 år på 80-talet följde vi Torstens undervisning, publika framträdanden som pedagog och artist och hans vardag i huset på landet där han hade fjällkor, getter, höns och hundar.

Filmen heter Du är en människa som sändes i SVT. Vi gjorde också en skrift med samma namn. Torsten är en Globrot – det är en person som inspirerar och utmanar arbetet i Globträdet med sitt kunnande och öppna sinne. Vi saknar Torsten – så mycket! Men han var förberedd på sin bortgång. Han såg fram emot sin nästa destination.

In memoriam
Jacky Foo

Vår samarbetspartner Jacky Foo somnade in den 22 augusti, bara 60 år gammal. Året innan han dog tog han emot 2009 Africa Rural Connect Award för sitt kaninprojekt som han utvecklade tillsammans med Globträdet. Projektet hjälpte familjer på landsbygden att få inkomster genom att föda upp och sälja kaniner.

Afrika 2007-12-24 CG Christmas DSCN3988
GT 2010-05-18 7036 Skyllt

Inlägget finns också på: enEngelska

Börja skriva och tryck på retur för att söka