Årets Händelser 2008

Julfest i Children’s Garden, Nairobi, Kenya

Julfesten för barnen på Children’s Garden är nu tradition och Globträdet hjälper till med att samla in pengar. Det är en fest som alla barnen längtar efter hela året. – Jag vill att alla dagar är en julfest! sa ett barn när vi vinkade adjö. Children’s Garden är ett hem och skola för föräldralösa barn och barn från gatan som får en ny chans i livet. Barnen bidrar till festen med dans, musik, sånger, drama och poesi.

Partnerskapsutbyte mellan kommuner i Sverige – Uganda – Kenya

Samtal och möten vid Children’s Meeting Place – Barnens Mötesplats på FN i Nairobi, Kenya har resulterat i många projekt och samarbeten mellan kommuner i Sverige och Uganda/Kenya. Tack vare ekonomiskt stöd från SALA IDA som är ett samarbete mellan Sveriges Kommuner och Landsting (SKL) och Sida har kommunledare kunnat besöka varandra och utarbetat projekt och program som ger ömsesidigt utbyte. Mayors och Kommunalråd möts och samtalar och sedan tar tjänstemän och projektledning över. FN konvention om Barnets Rättigheter och Agenda 21/Hållbar utveckling har varit centrala i dom projekt och program som utvecklas i partnerskapen mellan kommunerna och engagerar barn och ungdomar. De kommuner som fått inspiration från Globträdet att starta samverkan är
Sverige-Uganda:
Kalix – Kampala
Skellefteå – Jinja
Robertsfors – Busia
Vimmerby – Mukono
Sverige – Kenya:
Värmdö – Homa Bay
Alla 10 kommuner deltog i Second World Championship in Cooperation 2 – 6 juni som genomfördes under ledning av Kampala City Council på Stadshusets område.

Kaniner ger inkomster – projekt i Kenya

Hur ska föräldralösa barn och barn som bott och levt på gatan få möjlighet till studier? Forum Syd gav ekonomiskt stöd till två projekt i Kenya som skulle ge svar på den frågan.
Det ena projektstödet: Få en bättre struktur på Children’s Garden Home and School som tar emot föräldralösa barn och barn som lever och bor på gatan. Globträdet hjälpte till att starta Children’s Garden 2001 och ger fortsatt ekonomiskt stöd.
Det andra projektstödet: Starta kaninuppfödning på Children’s Garden som ger inkomster till barnen som dels sköter om kaninerna, bygger och städar burar, skaffar mat och säljer kaninerna till Children’s Garden när de är fullvuxna. Inkomsterna från kaninförsäljningen sparas i ett mikrolån för framtida utbildningsbehov.

Multimediamusikal och utställning i Kalix i samarbete med Kampala i Uganda

Sv Kulturskolan i Kalix arbetade med 1400 elever på Tema Vatten. Resultatet blev en multimedia musikal och utställning som skapades utifrån 500 elevers tankar om vatten – klimat – miljö – energi. Föreställningen var i Sporthallen och i publiken fanns alla elever i Kalix, föräldrar och intresserad allmänhet. Föreställningens höjdpunkt var en direktkontakt med elever i Kampala, Uganda – som deltar i projekt med Kalix skolor i partnerskapsprogrammet. För oss i Globträdet var det härligt att se den fantastiska föreställningen och kontakten till Kampala – vad som kan hända efter ett möte vid Children’s Meeting Place på FN i Nairobi, Kenya.

globetree472x472
globetree472x472

Inlägget finns också på: enEngelska

Börja skriva och tryck på retur för att söka