Globträdet inbjuds till Watershed konferens

<h6>Globträdet inbjuden till Vatikanen - att tala om Barn och Vatten</h6>

Globträdet inbjuden till Vatikanen - att tala om Barn och Vatten


På Världsvattendagen den 22 mars inleder Vatikanen ett 5-årsarbete om världens vatten med Watershed-konferensen i samverkan med Club of Rome i Argentina. Vattenbristen är ett faktum och ett hot mot freden. Utan vatten finns inget liv.

Seminarier och workshops

Jag, Kajsa, var en av huvudtalarna och vi i Globträdet ville att en flicka och en pojke från Dandora skulle vara med mig och visa det förorenade vattnet i Nairobi River och det förgiftade vattnet på den enorma soptippen. Daniel hämtade vatten från floden och Mary från soptippen. Tyvärr fick inte barnen visum i tid. Vi försökte skicka barnens vatten med DHL. Det gick inte heller – man får inte skicka vatten.
Vi hade förberett scenen med två glasglober; den ena globen med Our Uniting Water – vatten som barn i alla länder förenat och den andra globen skulle fyllas med barnens vatten från Dandora och deras fråga till världen var målat på en bit korrugerad plåt: What Way? Choose!
Men Marys budskap kom fram: – I want to drink clean water and I want to wash myself and my clothes in clean water.
Jag berättade också om tårarna som rann när miljöministrar från hela världen kom till FN i Nairobi 2001 och lyssnade på barnens berättelser från slummen – som blev starten på Children’s Meeting Place på FN i Nairobi och Roots Meeting då Nobelpristagare Wangari Maathai berättade om in mamma som inspirerade henne att ägna sitt liv åt trädplantering – så viktigt för världens vatten!

kajsa_vatican_lecture

Vatten från Dandora, Nairobi, Kenya

dumpsite_standing_1024x768
daniel_on_stone_960x768
dumpsite_collecting_water_1024x768

Vatten från fontänen i Vatikanen

kajsa_fountain_cup_600x600

Barn i alla länder i världen har förenat vatten i ceremonin Our Uniting Water – men inte vatten från Vatikanstaten.
Jag fick speciell eskort till fontänen intill Santa Marta där Påven Franciscus bor och vatten från Vatikanen förenades med Our Uniting Water. Vid avslutningen överlämnade jag sex små flaskor med Our Uniting Water till arrangörerna för Watershed. Jag fick varma kramar och en viskning: – Det här vattnet ska jag ha på mitt skrivbord och påminna mig om att vi gör detta för barn i världen.

kajsa_fountain_water_600x600

Påven på S:t Petersplatsen

pope_talking_ryan-jackson_1024x768
pope_car2_ryan-jackson_1024x768

Påven inleder Watershedkonferensen på S:t Petersplatsen på Världsvattendagen
Påvens budskap på St Petersplatsen på Världsvattendagen:
I also offer a special welcome to the participants in the “Watershed” Conference on replenishing water values for a thirsty world”, co-hosted by the Pontifical Council for Culture and the Argentinean Chapter of the Club of Rome. Today is World Water Day, instituted twenty-five years ago by the United Nations, while yesterday was the International Day of Forests. I am happy that this meeting is taking place, for it represents yet another stage in the joint commitment of various institutions to raising consciousness about the need to protect water as a treasure belonging to everyone, mindful too of its cultural and religious significance. I especially encourage your efforts in the area of education, through programmes directed to children and young people. Thank you for all that you do and may God bless you!
©   Copyright – Libreria Editrice Vaticana

TACK till glaskonstnär Karin Hassle och Reijmyre Glasbruk som gav oss de två glasgloberna.
TACK till Ryan Jackson, M.D., M.S. som tog bilderna på St Petersplatsen och Marilyn Mosley-Gordanier som tog de andra bilderna.

Inlägget finns också på: enEngelska

Börja skriva och tryck på retur för att söka