Resa till Java Bali 2014

<h6>Tillbaka till Globträdets rötter på Java & Bali</h6>

Tillbaka till Globträdets rötter på Java & Bali

Det är dags att återvända till Globträdets rötter att återknyta kontakten med Abah och I Made Sija och deras barn, barnbarn, barnbarnsbarn...

– Det är dags att återvända till Globträdets rötter, sade Kajsa.  Dags att återknyta kontakten med Abah Sunarya i Jelekong på Västra Java och I Made Sija i Bona Village på Bali. Moffe Lundberg följde med på resan som blev tio oförglömliga dagar. Pak Raka, professor på Institute of Technology i Bandung, organiserade programmet och presenterade nya vänner på Java och Bali. Det var Abah Sunarya som först mötte de två handdockorna Hon och Han som ställde frågan som Kajsa fått av en 8-årig flicka i Sverige: – Har vi någon framtid?

Nu samtalade vi vid Abahs grav. Abah var en mycket aktad dalang, dockspelare med wayang golek – trädockor. Vi satt tillsammans med Abahs son Iden Sunarya och hans barn och mindes första mötet då Abah sa: – Jag vill se landet som har barn som ställer såna frågor. Abah och Iden kom till Sverige på två turnéer och inspirerade visionen om Globträdet. Det finns inte många dalanger kvar som kan spela Wayang Golek. Kanske en skola här i Jelekong som undervisar Wayang Golek…?

I Made Sija är ceremonimästare, känd dansare, skulptör och musikeri Bona på Bali. Han och hans son I Made Sidia var med när Globträdet invigdes på Etnografiska Museet i Stockholm 1982 och till första Framtidsmötet skapade Sija en skulptur Dasa Namu Kartu – De Tio Livssymbolerna. Vi möttes hos I Made Sidia som byggt ett kulturcentra i Bona Sanggar Pari Purna som tar emot 200 barn och ungdomar varje dag för undervisning i dans, gamelan och wayang kulit – dockspel med skuggspelsdockor i skinn.

Det blev en mycket speciell resa med många minnen, reflektioner och framtidsplaner. Det var 33 år sen vi kom vandrande … så mycket har hänt sen dess – ändå kändes det som om tiden stått still…

GT 2014-11 Indonesien Iden IMG_1372
GT 2014-11 Indonesien Bildspel 8Made_1601

Inlägget finns också på: enEngelska

Börja skriva och tryck på retur för att söka