Resa till Java och Bali
I september inbjöds Kajsa Dahlström att vara huvudtalare vid invigningen av Wot Batu, en unik utomhusinstallation av megalitiska stenblock och totemistiska kolonner som skapats av den kända indonesiska konstnären, Selesar Sunaryo. Indonesiens utbildnings- och kulturminister, Mr. Anies Baswedan öppnade officiellt Wot Batu som ger perspektiv och en påminnelse om ett förhistorisk samhälle, en tid då människor levde i ett med naturen. De flesta stenblocken kommer från Java men även från andra delar av världen som symbol för det som förenar mänskligheten.
Neil Clifford, en kanadensisk skulptör, var med på resan till Indonesien. Globträdet träffade Neil för över 25 år sedan och introducerade honom för balinesiska konstnärer där han lärde sig att bli skulptör . Neil har en bakgrund som både dansare och skådespelare och är idag en av Kanadas finaste skulptörer.
Puppet school in Jelekong,
West Java, Indonesia
Idén att skapa en Wayang Golek Skola i Jelekong, på Västra Java väcktes på resan 2014. Wayang Golek är en traditionell form av marionetteater som finns på Västra Java som nu lever vidare hos några få begåvade dalanger (marionetteaterspelare). Iden Sunarya, som är son till den avlidne Wayang Golekmästaren Abah Sunarya, har varit på två turnéer i Sverige med Wayang Golekföreställningar. Iden och hans dotter Tuti inbjöds att följa med Kajsa Dahlström och Neil Clifford till Bali, för att möta och inspireras av kulturcentret Sanggar Pari Purna som tar emot över 200 barn och ungdomar varje dag som undervisas i dans, musik och wayang kulit – teaterföreställningar med skuggspelsdockor gjorda av skinn. I Made Sidia är grundaren och ledare för Sanggar Pari Purna som med hjälp av Globträdet fick ekonomiskt stöd från Sida (Swedish International Development Authority) på 90-talet. I Made Sidia är idag en känd och efterfrågade artist och lärare i hela världen.
Iden fick idéer och förslag på tekniska lösningar till sin Wayang Golek skola i Jelekong.
Inlägget finns också på: Engelska