Studieresa till Nairobi – Januari 2017 

Text och foto: Lois Ekengren
http://www.instagir.com/farsta_i_varlden
lois04_800x900
lois24_800x900
lois03_800x900
lois26_800x900

Jackson 22 år
Jag har alltid velat hjälpa barn, alltid. Jag har också alltid velat förändra området där jag växt upp och bor, Dandora. Jag drömde också om att bli fotbollsspelare för Manchester United. Idag drömmer jag om att få människor att tänka annorlunda i Dandora och att förändra miljön till det bättre.
// Jackson är skådespelare och chef för en ungdomsorganisation

Hellen 30 år
När jag var barn ville jag bli journalist för jag tänkte och tyckte mycket. Nu drömmer jag om att få en familj! Jag ska gifta mig och kärleken ändrar dig. Helst vill jag nu hitta ett jobb där jag kan känna passion. Men jag kan jobba med städning, hår, vadsomhelst. Jag kan allt.
//Hellen är Nairobis första kvinnliga taxichaufför

Chris 24 år
Som liten drömde jag om att bli arkitekt, det var ett sätt för mig att använda min talang för att rita i ett yrke. Idag drömmer jag om att kunna leva på min konst och på min musik.
// Chris är konstnär, musiker i Dandora Music och konstlärare för ungdomar

Leah 30 år
När jag var liten drömde jag om att få ett jobb så att jag kunde äta mat varje dag. Idag drömmer jag om att bli världens bästa lärare!
// Leah är lärarstudent

lois05_800x900
lois06_800x900
lois07_800x900
loismary800x900

Jane 25 år
När jag var liten ville jag bli advokat för utsatta och utnyttjade barn, jag avskydde att se det. Idag drömmer jag om att ändra den negativa bild som allmänheten har om Dandora.
// Jane är business manager på ett sjukhus

Vincent 28 år
Jag har levt på gatan i hela mitt liv och gjort allt. Jag har sett våld och upplevt fängelse, droger och saker som bara barn på gatan kan förstå. Nu har jag inga direkta drömmar. Jag vill ändra mitt liv och inte leva såhär, men jag vill inte att varje dag ska vara likadan. Varje dag vill jag ska vara en ny dag.

Esther 24 år
När jag var liten drömde jag om att bli journalist för jag ville föra folkets talan. Idag har jag en master i communications och siktar på att bli diplomat. Jag vill fortfarande bli folkets röst och göra skillnad i världen.
// Easther är UNIC consultant på UNHQ

Mary 18 år
När jag var liten drömde jag om att få en högskoleutbildning eller att starta ett ålderdomshem eller ett barnhem för att hjälpa andra. Nu vill jag fortfarande ha en högskoleutbildning och skulle helst vilja jobba inom juridik eller medicin för att hjälpa fattiga människor.
//Mary är student

lois27_800x900
lois08_800x900
lois09_800x900
lois22_800x900

Annabell 21 år 
När jag var liten ville jag bli advokat och hjälpa oskyldiga människor ur knipor. Nu drömmer jag om att bli en riktig affärskvinna och driva en verksamhet, eller att få en anställning. //Annabell är arbetssökande ensamstående mamma

Veronica 60 + år
Min dröm som ung var att bli affärskvinna och driva egen verksamhet. Nu har jag varit mycket sjuk och drömmarna har inte kunnat slå in. Jag vill fortfarande bli affärskvinna men måste arbeta med något som min artros tillåter.
// Veronica är mormor

Farida 31 år
Börjar var liten drömde jag om att bli lärare. Nu är jag stolt över att kunna sätta mat på bordet varje dag, mat som jag betalat med mitt eget svett och hårda jobb. Men jag kan fortfarande drömma om att kunna uppfylla min lärardröm!
// Farida är tvätterska, kokerska och försäljare med tre barn

Margret 57 år (Jacksons mor)
När jag var liten drömde jag om att bli en sekreterare. Nu är jag gammal och drömmer i att få leva i lugn och frid och att mina barn ska få bra liv.
//Margret arbetar på sjukhus

lois21_800x900
lois19_800x900
lois20_800x900
lois18_800x900

Rosbella primary school
Idag har vi besökt Rosbella primary school i Dandora. Det är en privat skola där det går elever mellan 3-13 år.

75-120 elever per klass
Rosbella är en privat skola och då är klasserna mellan 20-30 elever, vilket är lite om man jämför med kommunala skolor. Där består klasserna av 75-120 elever, beroende på skola och årskurs.

Skoltiderna
Skolan börjar 6.30 och slutar mellan 16.30-18.00 så det är långa dagar.

Samarbetslek
Lärarna utmanade oss på en samarbetslek – och vi vann!

lois14_800x900
lois13_800x900
lois12_800x900
lois11_800x900

FN
Idag besökte vi FN:s huvudkontor i Nairobi.

Karibuni – Välkommen
UN är engelska för FN och ”karibuni” betyder ”välkomna, allihop” på swahili (rätta mig gärna om jag har fel här, min swahili är lite svajig)

FN-Konferens
Här är den största salen.
Upp till 2000 beslutsfattare från olika länder kan samlas här inne.

Mother Tree
Här står vi samlade under The Globe Tree, Globträdets eget träd i FN:s trädgård. Här finns träd planterade av många mäktiga personer. Exempelvis har Sveriges kung och drottning planterat ett träd här och det finns ett träd som är planterat till minne av Anna Lind, ministern som mördades 2003.

lois23_800x900
lois32_800x900
lois30_800x900
lois28_800x900

Dandora Youth Group
Här är delar av Youth group Dandora, ett gäng tjejer och killar som valt bort kriminalitet och istället tjänar sitt levebröd genom att tvätta och vakta bilar på parkeringar.

Besök på Dump Site Dandora
Hit går ett par hundra barn för att leta efter mat varje dag. Dessutom tjänar många sitt levebröd på att leta, sortera och återanvända sopor.

Oväntad
Man kan också ha kul på soptippen! Då det regnar bildas en sjö i den här gropen och då finns det en båt att lägga i. Sedan har arbetarna tävlingar i rodd.

Thomas
När jag var liten drömde jag om att bli doktor. Nu drömmer jag om att mina barn ska kunna leva bra.
//Thomas arbetar med sopsortering

lois29_800x900
lois31_800x900
lois17_800x900
lois02_800x900

Veronica
När jag var liten så drömde jag om att få en fin familj för jag växte upp utan varken mamma eller pappa. Nu drömmer jag om att mina barn ska kunna gå ut skolan, hitta bra jobb och bli miljonärer! Då har vi alla råd att inte vara på dump site.
//Veronica arbetar med sopsortering

Matrester
Här i pizzakartongerna finns ofta bitar och kanter kvar som mättar den hungriga som letar mat. På den här delen av tippen dumpar också flygbolagen sina sopor och där finns mycket mat som flygresenärerna inte äter upp helt eller öppnar.

Konst och musikskola
Vi besökte även en frivillig konst- och musikskola dit barn kan gå efter den vanliga skolan och vara kreativa. Eleverna har nämligen inte musik eller bild på schemat. Inte heller slöjd eller idrott. Den hör konstskolan drivs ideellt av två killar som är 24-25 år och som ville barnen ett alternativ till att umgås på gatan.

Bomas
Bomas är ett jättestort traditionellt hus där vi tittade på traditionella kenyanska danser i humoristisk tappning. Både ensemblen och publiken dansade!

lois16_800x900
lois15_800x900
lois33_800x900

Nairobi national museum ❤

Lucy
Det här är det riktiga skelettet från Lucy, första människan

Masai Maara National Park

Inlägget finns också på: enEngelska

Börja skriva och tryck på retur för att söka